fredag 27 september 2013

Spanska Ridskolan

Ikväll är det dags för Spanska Ridskolan att äntra Globen med sin show. Jag tror det var 20 år sedan de var här senast. Det ska bli riktigt skoj att se dem live.
För flera år sedan, när jag ägnade mig åt Akademisk ridkonst, läste jag Podhayskys ridlära, i svensk översättning.

Länk till översättningen: http://www.olby.se/Podhajsky/Podhajsky.pdf

Det slog mig hur otroligt ingående varje del av utbildningen beskrivs och betoningen av hur viktig hästens förutsättningar för arbete är och att man ska se till varje individ och utbilda den enligt dess psykiska och fysiska förutsättningar. Det är inte maskiner och syftet är inte att visa flashiga gångarter eller skolor ovan mark, utan att få en lydig, smidig och lugn häst, oavsett vilken disciplin man vill ägna sig åt.

Den klassiska ridläran som beskrivs här grundar sig i hur man utbildade stridshästar, dvs hästar som skulle bära sin ryttare i strid och både agera stridsvapen och transportmedel, den var oerhört värdefull för sin ägare och dyr att köpa in och utbilda så man ville att den skulle hålla länge. Det är en viktig skillnad mot hur vår ridskola är utformad, ur 1800 talets stridskonst, dvs utbilda kavallerister som kanonmat. Det var av största vikt att utbilda många efter ett likvärdigt system, vilket är oerhört viktigt i armén, oavsett hur du ska knyta dina boots till hur du tränsar en häst. Det var inte så viktigt att hästen var väl utbildad utan mångsidig, kort sagt man behövde många individer till många olika uppgifter, det fanns inte tid att individanpassa utbildningen utan alla gjorde likadant.

Idag ses den klassiska ridkonsten som något cirkusliknande och inte som ridsport, vilket är jättesynd för man kan lära sig mycket på att se ridning och hästen på ett nytt sätt. Raserna som representerar ridkonsten, ses som mindre värda än den moderna sporthästen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar